f fffffffff friki.cat
Aquest és un bloc friki
La tornada dels dimonis
Bon vespre, acap d'arribar de passeig ;-)

Com ja era de veure ha estat un viatge d'aquests ràpids, que no et deixen massa temps per anar a trescar (només els vespres...). Això vol dir que de Praga només en vam veure la festa, ni vos podeu imaginar com estan per allà! Sobre tot ens vam fitxar amb les rosses, n'hi havia per tot i si una era guapa, s'altre encara ho era més. Quatre avions i quatre aeroports en tres dies, una esprintada en tota regla.

El dia d'ahir és una fita històrica pels voltants de Praga. Es rehabilitaren varis castells per a actes culturals. Ens van contar que la repressió a l'hora de fer actes públics que van sofrir aquelles terres fa uns anys, han fet mal bé la seva cultura i les ganes de fer pinya entre ells per a organitzar una o altra cosa. Actualment es fan molts d'esforços per a retornar aquest esperit al poble, sobre tot als més joves.

A la Universitat Carolina de Praga, els estudiants de traducció i interpretació, tenen la possibilitat d'estudiar català. Això ha estat el nostre punt de contacte amb aquelles terres tan foranes. Vull dir que em vaig quedar glaçat quan vaig sentir parlar als joves, un català perfecte aconseguit, segons ens contaren, en un any i busques. Impressionant.

Per contextualitzar-vos un poc vos diré que en Tòfol Sastre (pintor murer) pintà les vestimentes dels Dimonis i que aquesta connexió es va veure reflectida als actes.

Va sortir de meravella. Els actes es concentraven al dissabte (ahir), primer un dinar 'oficial' amb la gent de Txèquia (va venir fins i tot el primer ministre txec i representants andorrans i de Ses Illes). Va ser un dinar amb molts de formalismes (pel meu gust massa, però per allà els va aquest 'rollo') al castell de Brandýs nad Labem, on visqué l'Arxiduc Lluís Salvador. Després, s'inaugurà, al mateix castell, una exposició d'en Tòfol Sastre. Seguida d'un recorregut habitació per habitació, del castell, encara moblat i molt ben conservat.

Al cap d'unes hores, Sol post i amb el pati del castell ple de gent com un ou, del soterrani més profund començaren a sortir dimonis un darrera l'altre cremant a part i banda i fent-ne de les seves. Van fer sortir tota la gent cap a fora a força de foc i fum en direcció als jardins del castell. Arribats allà, i amb un escenari privilegiat (el castell de l'Arxiduc, un pont adherit i una antiga fàbrica de cervesa al fons), començà la festa grossa dels Dimonis de Sa Pedrera. Amb les forques ben enceses i els tambors ressonant dins el cap dels presents es feren tot tipus de balls pagans acompanyats de corregudes, crits, i com sempre, molt de foc i fum il·luminant la nit txeca. N'hi ha que conten que fins i tot es va poder veure en Tòfol Sastre corrent enmig del foc directe cap a l'infern. Quan les flames es van extingir, la calma retornà al castell i s'escampà, en silenci, pel poble sencer. Però no dubteu, que les flames van deixar un llumet dins cada un dels participants i qui ens diu que no pugui tornar a cremar.

Actualització:
Aquí teniu enllaços a les fotos del correfoc...
http://foto.brandys.nl/thumbnails.php?album=98
http://catala.rdx.cz/index.php?dir=Jornades_Culturals_2007LLLCorefocs
http://www.radio.cz/es/articulo/89944
Enviat a les 20:05 1/4/2007 a la categoria Personal amb 4 comentaris.

Comentaris:

#1 Les fotos un altre dia, que jo en tenc poques i, a més, no tenc forces per a triar penjar-les. Ja m'hen faran arribar, esper, i les penjaré.

Salut!
Gravatar FrIkI a les 20:07 1/4/2007
#2 Quina enveja :-D
Gravatar guillem a les 21:19 1/4/2007
#3 te pas enllaços on sortim, ja t'ho faràs tu que per alguna cosa ets es FrIkI!!! Salut i Foc!!!

http://foto.brandys.nl/thumbnails.php?album=98

http://catala.rdx.cz/index.php?dir=Jornades_Culturals_2007LLLCorefocs

http://www.radio.cz/es/articulo/89944
Gravatar exist a les 14:41 5/4/2007
#4 Gràcies pedrito ;-)

Ja he afegit els enllaços
Gravatar FrIkI a les 15:24 5/4/2007
Articles
Categories
Efemerides
Ja fa un any...
Arxius
Enllaços
Comentaris
  • S'han fet 423 comentaris
Sindicacions
rss2RSS2 a les noticies
rss2RSS2 als comentaris
Darrera Actualització
  • 1:34 20/2/2018
Contacte

Antoni Villalonga i Noceras

Ensaïmada

Validadors

Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!

[Valid RSS]

Powered by FrikiBLOC. Els gràfics els ha fet en Peter, gràcies! Darrera actualització: 1:34 20/2/2018