f fffffffff friki.cat
Aquest és un bloc friki
Begins
Quan ja pensava que les revistes digitals no servien per res (les analògiques ja fa temps que ni les fullejo), m'he trobat amb una grata sorpresa.

Begins, és una publicació chilena que parla de programari lliure. S'ha lliurat, ja, la primera edició en format digital: http://www.linuxchillan.cl/?q=node/155.

No m'he pogut resistir a llegir-la de cap a peus (només són 11 pàgines). Tracta aquests temes: (no recomano seguir llegint si feis comptes llegir la revista)

0.- Editorial: Yadda, yadda. Presentació del primer lliurament de Begins i ens convida a participar.

1.- Programació de biblioteques en C: Breu explicació del que son les biblioteques seguit dos exemples, un dinàmic i l'altre estàtic. (No sabia com es feien les biblioteques dinàmiques, i ho necessitava saber aquesta setmana :-)

2.- El segón tema tractat és el lliurament de Gnome 2.14 (un escriptòri inusable que fan anar els maqueros reprimits).

3.- Després ens expliquen que és això de l'OpenDocument. És una introducció a la curta història que te i els motius existencials. Molt ben explicat.

4.- En el quart apartat, anomenat 'Tips', expliquen com es pot fer per a recuperar la clau del root. És la única part pràctica de la revista.

5.- Més envant, en Cristian, un estudiant d'informàtica ens explica que és usuari de Windows, però que l'hi agradaria deixar de ser-ho. En éll veig identificats MOLTS companys de la facultat. Diuen que estan farts del Windows, però no s'atreveixen a fer la passa. És qüestió de provar!!

6.- I una vegada superat el tràngol de llegir la paraula prohibida a l'apartat anterior, arriba el torn al dissenyador de la revista. Ens conta que primerament va maquetar la revista amb el Freehand (una eina privativa). Després va reaccionar i va veure que no anava bé la cosa, era una incongruència editar la revista amb programari privatiu i es va decidir a passar-la a OpenOffice.Org Impress 2. Ens conta que amb una hora va tenir la feina feta, essent el primer cop que emprava aquesta eina i que els resultats eren molt més satisfactòris que amb la eina privativa.

Després de llegir-ho m'ha quedat el regustet de que 'Linux mola', però no he acabat d'entendre ben bé que és Linux ni quines aventatges té. No sé si les aventatges són técniques (ho anomenen de passada) o bé si són ètiques, tal com pareix que diu el subtítol 'La revista de Software Libre y Código Abierto'. Reconec que quan he llegit el subtítol ja he tret les ungles, no s'han volgut posicionar de la banda de la FSF ni de la OSI :-(

En general m'ha agradat, gairebé només he anomenat coses que no m'agradaven (algunes d'elles amb mig amb broma), però està bé, la recomano a tots els interessats en el programari lliure que tenguin ganes de passar l'estona.

Bé, fins aquí arriba la ressenya. Desitjo un bon futur a aquesta iniciativa.

Begins 1.0

Ah! Inaugur una aaaaaltra categoria, 'Programari Lliure'. Ja era hora que sortís el tema...
Enviat a les 6:09 29/3/2006 a la categoria Programari Lliure amb 1 comentaris.

Comentaris:

#1 juas, Gnome per maqueros reprimits! :D

molt interessant, la resenya
Gravatar paurullan a les 17:42 29/3/2006
Articles
Categories
Efemerides
Ja fa un any...
Arxius
Enllaços
Comentaris
  • S'han fet 423 comentaris
Sindicacions
rss2RSS2 a les noticies
rss2RSS2 als comentaris
Darrera Actualització
  • 1:34 20/2/2018
Contacte

Antoni Villalonga i Noceras

Ensaïmada

Validadors

Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!

[Valid RSS]

Powered by FrikiBLOC. Els gràfics els ha fet en Peter, gràcies! Darrera actualització: 1:34 20/2/2018