f fffffffff friki.cat
Aquest és un bloc friki
Get The Facts!
Avui, mentre tornava cap a casa, dins el bus, he tengut temps per reflexionar sobre el negoci del programari privatiu, concretament el de Microsoft.

Estava intentant entendre com pot ser que una de les empreses més poderoses i més influents al món (per desgràcia de tots), acumulàs una vegada i una altra retrassos a la finalització i publicació de la pròxima versió del seu sistema operatiu. Si una empresa d'aquesta importància no aconsegueix alguna cosa és perque realment no li interessa.

Analitzant per damunt el seu negoci: es dediquen a vendre programari, el 50% dels ingressos, diven, són per ventes del sistema operatiu. Això podria fer-nos pensar que els convé tenir actualitzat i en perfectes condicions el seu producte estrella, però res més lluny de la realitat. Ja están ben posicionats dins el mercat. Ells venen gairebé el sistema operatiu de tots els ordinadors personals, independentment de la versió que tenguin i del bon o mal funcionament. Aquest és el negoci. L'únic interés que te per ells actualitzar és provocar versionitis a algún dels seus clients. Però, la versionitis amb programari privatiu, només significa "pirateria" i això no dona doblers directament. Mentre tenguin adaptat el sistema operatiu per al nou maquinari de la totalitat (o quasi) dels seus clients, ja els va bé. Els clients, ja sigui per desconeixement o per falta de necessitat, no demanen res més.

Amb poques paraules, Microsoft es dedica a distribuir massivament un producte que (en principi) compleix les funcionalitats mínimes, sense necessitat d'oferir una alta qualitat, ja que la clientela no veu la possibilitat d'elegir. I crec que ho estàn demostrant, no innoven, no creen, no milloren, no fan res de res, simplement es dediquen a vendre el mateix peix pudent de sempre. I els clients compra qui compra, sense poder dir: "Jo no en vull d'aquest peixot".

No pot ser saludable que hi hagi empreses amb posicions tan dominants sobre el mercat que ni tan sols sentin la necessitat de millorar, oferir bons serveis i tractar bé als clients.

Per res del món voldria ser client d'una empresa amb aquesta característica, ni de programari ni de res.

En Benjamí l'altre dia em deia que les eines que hom empra l'hi fan veure les possibilitats que hi ha de distinta forma (no era ben bé així que ho va dir, però la idea crec que era semblant). I això ho veig cada dia amb els meus companys de classe. Alucinen quan veuen la quantitat de coses simples, però potentissimes que es poden fer amb programari lliure. Segurament amb programari privatiu, o fins i tot amb programari lliure sobre MS windows les podrien fer a aquestes coses, però ja ni s'ho plantejen. A mi fa uns anys em passava el mateix, encara no ho he oblidat del tot, tots tenim un passat del que en volem fogir ;-)

Que dirieu si el vostre fabricant de cotxes preferit estigués anunciant el nou model any darrera any sense posar-lo a la venta, rebaixant les pestacions i posant excuses estúpides i a sobre vegessiu que els veïns van d'excursió a llocs que ni tan sols sabieu que es podia anar amb cotxe?

Segurament dirieu que conduir l'altre cotxe surt més car, és més difícil i els conductors d'aquest altre cotxe són uns fanàtics radicals. 8¬]
Enviat a les 1:58 17/5/2006 a la categoria Injusticies amb 5 comentaris.

Comentaris:

#1 Una petita correcció: en realitat gran part del volum de negoci de Hasecorp ve del servei tècnic i de mantenimen, tasca que precisament cap altra gent al món pot dur a terme per motius de tancament de codi. I aquest és el vertader motiu perquè són tan poderosos: en qualsevol moment poden fer el que vulguin amb els sistemes operatius de gran part de les màquines del món.
Gravatar paurullan a les 5:27 17/5/2006
#2 Cony FrIkI, no dirien només són uns "fanàtics radicals", sino que són uns "terroristes fanàtics radicals".

Molt bona la reflexió.
Gravatar ximai a les 6:29 17/5/2006
#3 Pau, el que dius te molt de sentit. Però al programa Mallorca en Xarxa, de fa un grapat de setmanes, va anar-hi un representant de MS i va dir una cosa així, pot ser es referia a venta+suport. Segurament és com dius tu, però.

De totes formes, el text volia fer veure que el seu negoci gira entorn al seu SO.

Ximai, si m'ho demanen a jo diré que aquests que es passetgen tant amb el cotxe són uns fills de puta, tal qual. Els cotxes són per anar a fer feina, si un vol anar a un altre lloc que vagi amb taxi, que estàn per això. Si ho penses bé et surt més car anar amb el teu cotxe, ja que necessitaràs comprar un gps, fer un curset d'iniciació a l'ús del gps, cercar la millor ruta, pagar la benzina...
Gravatar FrIkI a les 8:34 17/5/2006
#4 Sobre com guanya peles Hasecorp i deixant de banda l'extorsió i la venta de drogues dins les capses de l'Office, recorda que els seus productes més cars i de molt són el putu servidor web i de correus. Amb el que a tu te costa fer aptitude install apache2 postfix mysql a un tècnic que compri els equivalents sobre la plataforma privativa i deixaca una desena de mils d'euros com a poc. Per no dir que després, a l'hora de fer qualsevol modificació, personalització o millora simplement no podrà.

I sobre lo dels cotxes, la puntuació de sempre: el problema de la ètica i de l'equivelència bítica-atòmica. Compartir programari és positiu i et fa ser un bon ciutadà, compartir un cotxe també és bo però no podeu disfrutar-lo els dos alhora. I pitjor encara, la informàtica no demana tot el material extra que vol el món automobilístic: benzina, carreteres, accidents...

També hauriem d'examinar l'impacte ecològic, perquè fer processadors demana molta aigua i calor :D
Gravatar paurullan a les 10:53 17/5/2006
#5 A jo no m'agrada gens es "peix". M'estim més un bon bistec de pingüí!!
Gravatar peter punk a les 2:43 19/5/2006
Articles
Categories
Efemerides
Ja fa un any...
Arxius
Enllaços
Comentaris
  • S'han fet 423 comentaris
Sindicacions
rss2RSS2 a les noticies
rss2RSS2 als comentaris
Darrera Actualització
  • 1:34 20/2/2018
Contacte

Antoni Villalonga i Noceras

Ensaïmada

Validadors

Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!

[Valid RSS]

Powered by FrikiBLOC. Els gràfics els ha fet en Peter, gràcies! Darrera actualització: 1:34 20/2/2018